Een hele tijd geleden zag ik bij 24kitchen hoe je bakkersballen kon maken... Ik heb op internet meteen het recept opgezocht en opgeslagen... Een weekje geleden kwam ik het weer tegen op lappie en bedacht me dat ik best al wel een aardige hoeveelheid 'ouwe' koek had... Het recept opgezocht en aan de slag !
Het resultaat van een hoop geklieder met allerlei soorten overgebleven koek : sprits, cake, speculaasjes en nog wat restanten... daarbij een flinke dosis aardbeienjam gedaan... en kneden maar tot het een smeuïg geheel is geworden...
Met een gloednieuwe ijsbollenlepel ballen gemaakt, wat overigens perfect werkt, je hoeft nu tenminste niet met je handen in 't deeg zodat er niets onder je nagels blijft zitten ! De ballen draaien doe je wel in de hand maar da's niet zo erg...
Zie hier : de bijna perfecte bal ! (Al zeg ik het zelf *grijnz*)
En ondertussen bittere chocolade 'au bain marie' aan 't smelten... valt nog niet mee, je moet het constant in de gaten houden want als het te warm wordt, lijkt het wel of het weer gaat stollen, dus in dit geval mag je met vuur spelen... of de schaal van de pan halen en even af laten koelen... en dan weer op de pan, enz...
En als dan je chocolade de perfecte dikte heeft, de bal erin, rondwentelen en voorzichtig op een plat bord leggen zodat je hem kunt bestrooien met wat je maar wilt...
Ik heb gekozen voor taartdecoratie van melkchocolade hagel, stukjes bittere vlokjes en witte basterdsuiker...
En zo zien de ballen er na het garneren uit ! Je zou er zo in bijten maar ze moeten nog wel even in de koelkast, de chocolade moet opstijven anders zit echt alles onder !
En dan is het tijd voor een kop warme chocolademelk voor de mannen en een lekker kopje thee voor mezelf... oh, de bakkersballen waren heerlijk !
En machtig, zwaar... aan één heb je er voor 't moment wel genoeg... !
De vraag rees bij de heren al gauw : wanneer maak je zoiets weer ? Tja, als ik weer genoeg 'ouwe' koek heb !
Greetz Mamouna
Geen opmerkingen:
Een reactie posten