woensdag 3 juli 2013

High tea op school !

Even een stukje over het allereerste baksel van mijn zoon...

Hij vertelde vorige week dat hij een high tea zou krijgen op school... tijdens de engelse les en of hij daar iets voor mocht bakken.
Natuurlijk, zei ik meteen, wat wil je bakken ?
Euh, een boterkoek, zou dat kunnen ? was zijn vraag...
Ja, dat kan, weet je ook wat andere kinderen bakken ? was mijn vraag...
Brownies, cakepops, kwarktaart bosvruchten, loempiaatjes, cupcakes, sandwiches, aardbeitaart met slagroom en nog meer... maar dat weet ik niet meer, was zijn antwoord.

Zou je niet iets engelser willen bakken ? vroeg ik nog, boterkoek is nogal hollands...
Nee, ik wil boterkoek maken, dat lijkt me lekker...

Oke, gisteravond was het uur U aangebroken en Bas moest aan de bak !
Ietwat nerveus, omdat mamma hem niet écht zou helpen, wel erbij zijn in geval van nood (en om aanwijzingen te geven) stond hij na het eten in de keuken met het pak boterkoekmeel in zijn hand.
Mijn eerste tip was uiteraard : lees goed de beschrijving door en begin dan gewoon met het verzamelen van de spullen die je nodig hebt :


en dat ziet er dan zo uit...

Dat was een eitje ! Nu komt het echte werk, het mixen en mengen van de reut... Bas keek nog steeds een beetje benauwd... Wat moet ik nu, mam ? Nou, jochie, je neemt de beslagkom en gaat daar de ingrediënten in doen...

Enthousiast begon hij met de boter af te meten en in de kom te doen, het meel erbij en 't eitje tikken... Oeps, dat ging niet in één keer... Hij keek paniekerig naar mij met zo'n blik : wat moet ik nu ? En ik zei : verder openmaken met je vingers zonder dat er schil in je beslag komt... Tja, daar zeg je wat... ! Hoe doe je dat nou weer ? Ik heb het ei maar even overgenomen en laten zien hoe ik het bedoelde zonder dat er schil in het beslag kwam... ('t knarst anders zo)

En toen kwam het leuke werk : beslag mengen met je vingers ! (let op zijn smoeltje)


beslag mengen, bakvorm invetten, beslag in de bakvorm en goed gelijkmatig uitsmeren met een natte lepel (goh mam, wat weet jij een hoop trucjes !) Je kan zien dat het met volle concentratie gebeurt... 

Toen moest de vorm de voorverwarmde oven in : Mam, dat durf ik niet goed, kun jij het doen ? Ja hoor, zei mam, ik schuift hem er wel in ! En na een klein half uur moest de taart klaar zijn maar toen ik erin prikte vond ik hem nog niet gaar en wat bleekjes, dus nog wat langer verwarmen... Dat heb drie keer gedaan voordat hij mijn goedkeuring kreeg... Ik vroeg aan Bas wat voor graden hij had aangehouden... Voor de heteluchtoven 180 gr, zei hij... Ik ben er nog steeds niet van overtuigd dat onze combimagno hete lucht heeft, ik gebruik altijd de graden voor een elektrische oven en dat had 200 moeten zijn... Voor de volgende boterkoek onthouden en dan zien of dat beter gaat...

Het eindresultaat mocht er toch zijn :

 De boterkoek !

En de trotse bakker !

Hij vertelde gisteravond nog wel even dat de high tea het eerste uur al was en dat hij eigenlijk niet hoefde te ontbijten... Ik moet er niet aan denken dat ik om half 9 in de ochtend al aan de loempia's zit of aan de kwarktaart maar ja, ik ben niet zo'n gebaketer... !

Ik heb later op de avond de koek gesneden en in een trommel gedaan en Bas is vanmorgen vrolijk naar school gegaan met de trommel in zijn rugzak achterop de fiets...

Vanmiddag kwam hij uit school en vertelde dat de boterkoek goed ontvangen was en dat de kinderen die ervan gegeten hadden hem erg lekker vonden... !  

Zou er dan toch een bakkertje in hem schuilen ? 

Greetz Mamouna

Geen opmerkingen: