maandag 7 oktober 2013

Heet water boiler


Hebben jullie wel eens van een voorraadboiler gehoord voor heet water ? Voor in de keuken ? Zo'n ding wat je onderin je keukenkastje moet laten bouwen en wat je dan van een buffer heet water voorziet. Iedereen weet dat je soms even moet wachten als je heet water nodig hebt beneden, dat de ketel het op moet warmen boven en er altijd koud water zit in de leidingen... Zo'n boilertje geeft meteen heet water en dat is handig, het kost minder geld aan brandstof voor de ketel boven, en het is milieuvriendelijk.


Dat is wat mij verteld is, ten tijde van de aanschaf van zo'n ding.Wij hebben dus zo'n boilertje in het keukenkastje zitten, onder het aanrecht... Scheelt mij een berg ruimte wat betreft de schoonmaakspullen, die staan nu elders, onpraktisch, in een kast...
Maar daar klaag ik niet over, er is nog precies wat ruimte over om een emmer in te zetten, voor als ik de ramen ga lappen of iets anders ga doen waar je een emmer met heet water voor nodig hebt. En in die emmer kun je ook wat van je schoonmaakspullen zetten, je fles vloerreiniger, de spons, de zeem, een stofdoek en nog wat van dat kleine spul. Maar ik dwaal af...

Nou wil het geval dat ik regelmatig dingen even met de hand afwas als ik aan het koken ben. Dus kraan open, heet water gebruiken, kraan dicht. Dit hoef ik maar vier keer achter elkaar te doen, dan is het boilertje leeg en heb ik koud water. Euh, hoor ik jullie denken, de ketel boven zou het dan toch overnemen ? Ja, dat dacht ik ook. Maar niets van dat al. Ik heb een boilertje van 5 ltr heet water en dat is het...
Dus afwassen tussendoor : met mate, anders is het boilertje leeg. Dweilen : boilertje leeg en emmertje bijna vol...
Dan de ramen lappen, het liefst met schoon water : maar eerst een kwartiertje wachten, want het boilertje moet wel even water warmen...
Dus een kop koffie nemen en even zitten. Hoera, na een kwartier heet water...
Emmer vullen, ramen lappen en dan wil ik ook het toilet nog even doen... Intussen staat het boilertje weer op te warmen want het hete water was op.

Hoezo makkelijk ? Hoezo milieuvriendelijk ? Hoezo zuinig met energie ? Hoezo goedkoop ?

Geef mij maar gewoon m'n aansluiting direct op de warm waterleiding en dan wacht ik wel even tot het warm is... het koude water kun je toch gebruiken in je emmer omdat het vaak te heet is om je handen in te steken... Twee vliegen in één klap !

greetz mamounaGeen opmerkingen: